ساز تمبک

معرفی ساز تمبک

تاریخچه تمبک

تمبک که در قدیم آنرا دمبک می نامیدند از جمله سازهای کوبه ای در ایران محسوب می شود. بدنه ی آن را از چوب فلز یا سفال می ساختند ولی امروزه اکثر آنها را از چوب میسازند ، ساختار ساز تمبک شبیه به جام است و رویه ی آن را با پوست حیوانات پوشانده اند و با هر دو دست نواخته می شود . ساز تمبک جز دسته ساز کوبه ای است که در دنیا قدمتی هزاران ساله دارد و در نقش برجسته های کشور باستانی آشور تصویرهایی مانند طبل  و تمبک دیده شده است ولی در ایران قدمت کمتری نسبت به سازها ی دف و دهل دارد حتی در نقاشی هایی که از دوران صفویه به جا مانده تصویری از تمبک نمیبینیم ولی در زمان قاجار توسعه یافت و امروزه علاقه مندان زیادی برای نواختنش در ایران دارد .

نوازندگان تمبک

استاد حسین تهرانی

از اولین نوازنده های مشهور  تمبک در زمان ناصرالدین شاه قاجار آقا جان اول بود، او در نواختن تنبک و آواز خواندن مهارت بسیار داشت و شخصی دیگر به نام سوما هوزور که بر سنتور نوازی معروف بود  و دو پسر خود حبیب و محبت را  نیز در نواختن  تمبک متخصص کرد .آقا جان دوم نیز از نوازندگان مطرح آن دوران بود که شاگرد سوما هوزور بود. آقا جان دوم شاگردان زیادی را از جمله ابوالحسن صبا و حسین تهرانی آموزش داد.  ازدیگر نوازندگان تنبک دوره قاجار حاجی احمد کاشی و عیسی آقا باشی ، مردخای بالا خان، عبدالله خان دوامی ، یوسف خان  و زنانی درباری از جمله طلعت خانم بودند.

 تا سال 1960 ، تمبک فقط برای همراهی در ارکستر نواخته میشد  ولی حسین تهرانی انقلابی در نواختن تمبک ایجاد کرد. او شاگرد آقا جان دوم بود و از استاد صبا الهام گرفته بود تهرانی به گفته ی  ژان ماین  “ این ابزار را دوباره اختراع کرد”. سبک تمبک  نوازی قاجار و سبک تهرانی بسیار تفاوت دارد. تهرانی باعث شد بسیاری از ایرانیان به تمبک علاقه مند شوند او همچنین سبب شد که وضعیت اجتماعی و رده ی طبقاتی تمبک نوازان پیشرفت چشمگیری کند از جمله کسانی که از او الهام گرفتند و تحت تاثیرش بودند حسین همدانیان و جهانگیر مکدر بود.

تمبک در سال های اخیر

 روش های  تمبکنوازی در سی سال گذشته بسیار دگرگون شده و پیشرفت کرده چنان که بسیاری از نوازندگان و منتقدین موسیقی ادعا میکنند که هیچ ساز دیگری چنین پیشرفتی نکرد. بعضی از نوازندگان  مطرح تمبک در نسل امروزی عبارتند از: ناصر فرهنگ فر ،  نوید افقه، ارژنگ کامکار ، مجید خلج ،  کامبیز گنجی ، پزمان حدادی و … که در رشد و تغییرات عمده این ساز بسیار موثر بوده اند . 

آموزش تمبک در آموزشگاه باغ هزارآوا

آموزشگاه موسیقی ، نقاشی و تئانر باغ هزار آوا واقع در مهرشهر کرج ، یکی از بهترین موسسیات آموزش هنر در کرج می باشد که با بهره گیری از هنرمندان مجرب و مدرسین دلسوز در حوزه موسیقی بسیار پیشرو وخلاقانه عمل می کند . آموزش تمبک که یکی از ارکان اصلی موسیقی ایرانی می باشد در باغ هزار آوا تحت نظر اساتید برجسته شهر کرج از جمله آقای مسلم سلیمانی پور ، آقای میلاد قریشی و آقای صدرالدین اسماعیلی سرشت انجام می شود . برای مشاوره رایگان و دیدار با اساتید هزارآوا همه روزه می تواند با دفتر آموزشگاه تماس بگیرید .

 

مهدی امینی مدیر و موسس آموزشگاه باغ هزارآوا و پژمان حدادی در برنامه ضبط آلبوم رنگ در رنگ اثر مهدی امینی

 

تماس با ما