ساز سنتور

سنتور

ساز سنتور یکی از قدیمی ترین و با اصالت ترین آلات موسیقی در ایران است . سنتور یکی از پرطرفدار ترین صدا ها را در بین ایرانیان دارد . ایرانیان باستان از زمان های بسیار قدیم ساز سنتور را استفاده کرده و از قابلیت های فراروان آن بهره می برده اند . سنتور شبیه ذوزنقه است سیم های بسیاری دارد و با دو مضراب چوبی به صورت همزمان نواخته می شود. سنتور جزء ساز های اصلی ارکستر ایرانی است که در محافل و مجالس ایرانیان بسیار استفاده می شود و آوای دلنشینی دارد .

ریشه تاریخی سنتور

اختراع سنتور منصوب به دانشمند بزرگ ایران زمین ، ابونصر فارابی می باشد . ابونصر محمد ابن محمد فارابی ، زاده 259 قمری در فاریاب افغانستان یکی از برزگترین دانشمندان ایرانی پس از ورود اسلام می باشد . فارابی در علم ، فلسفه ، منطق ، جامعه شناسی ، پزشکی ، ریاضیات و به خصوص در موسیقی مهارت داشت . کتاب الموسیقی الکبیر یکی از جاودانه های اوست .  کاوش هایی که در باستان شناسی و قوم شناسی در منطقه خاور میانه انجام شده نشان می دهد که ساز سنتور اولین بار در سنگ نگاره های آشور بانیپال در 559 قبل از میلاد مسیح وجود داشته است . در کتب کهن نیز که به بررسی موسیقی ایران پیش از اسلام می پردازد نام سنتور به عنوان یک ساز جعبه ای که با خرک زیاد و سیم های رشته ای وجود داشته آمده است . همچنین فارابی و ابن سینا نیز درباره آن صحبت کرده و در کتاب های خود اسم سنتور را آورده اند . 

 

ساختار ساز سنتور چگونه است ؟

 

سنتور ذوزنقه ای شکل است و دارای 72 سیم است هر4 سیم یه خرک مخصوص دارد سیم ها در سنتور به گروه های 4 تایی و در 18 گروه میباشد و سیم ها توسط دو مضراب چوبی به طور همزمان به صدا در می آید جزء سازهای زهی محسوب میشود . سنتور از یک جعبه چوبی ساخته می شود که بهترین چوب برای ساخت این جعبه چوب فوفل آزاد و چوب درخت گردو است ، که به دلیل کم یاب بودن چوب فوفل از گردو بیشتر استفاده می شود .

سنتور از ایران به کشورهای دیگر مخصوصا به آسیا رفته است و با شکل ها و اسم های گوناگون در کشورهایی مثل چین تاجیکستان ، مصر ، سوریه ، کامبوج ، المان ، اتریش ، هندوستان ، انگلستان ، ارمنستان ، گرجستان و ترکیه علاقه مندان بسیار زیادی دارد . 

خرک ها و گوشی های کوک در سنتور

بهترین نوازندگان تاریخ سنتور چه کسانی هستند ؟

از جمله نوازندگان مشهور و شناخته شده ی سنتور میتوان به محمد صادق خان ، حبیب سماعی علی اکبر شاهی ، حسین صبا و ابوالحسن صبا اشاره کردو از نوازندگتن معاصر سنتور میتوان از فرامرز پایور ، پرویز مشکاتیان ، سوسن دهلوی ، پشنگ کامکار ، جواد بطحایی و اردوان کامکار نام برد .

آموزش سنتور در مهرشهر کرج

همانطور که گفتیم ساز سنتور طرفدران بیشماری در ایران دارد و علاقه مندان این ساز فوق العاده در سراسر ایران به دنبال آموزش اصولی و صحیح ساز سنتور هستند . در استان البرز و شهر کرج نیز مدرسین بسیار با تجربه و دانایی برای ساز سنتور وجود دارند که در آموزشگاه موسیقی هزارآوا در مهرشهر کرج نیز مشغول به تدریس و تربیت هنرجویان و علاقه مندان سنتور هستند . کلاس های سنتور در آموزشگاه هزارآوا به صورت هفتگی برگزار شده و هر ترم آن شش جلسه می باشد . همچنین مشاوره ما برای شناخت بیشتر سنتور  و مدرسین به صورت رایگان بوده و با هماهنگی با مسئولین دفتر ، امکان پذیر است . 

 

مشاوره رایگان